Błąd: Inny użytkownik w tym momencie edytuje dokument


Menu Główne » Instrukcja strony CMS » Edycja treści (tekstu) na stronie » Błąd: Inny użytkownik w tym momencie edytuje dokument


Nasz CMS umożliwia pracę w CMS dla wielu użytkowników jednocześnie. Dodatkowo w systemie jest zabezpieczenie przed jednoczesną edycją (różnych) użytkowników.

Jeśli podczas pracy w CMS natrafimy na problem z otwarciem do edycji danego dokumentu, bo zobaczymy taki komunikat:

Strony internetowe Kraków - Smartprojects.pl

oznacza właśnie sytuację że inny użytkownik teraz edytuje dokument. ALBO użytkownik zaczał edycję i nie zapisał dokumentu - wtedy blokada pozostała.

Aby poradzić sobie z tym problemem należy ustalić we własnej firmie bądź z nami (jeśli np. zlecili nam Państwo prace edycyjne) czy inna osoba rzeczywiście edytuje ten dokument. Jeśli taka sytuacja nie ma miejsca i tylko został on otwarty - można tę blokadę zdjąć.

Należy w CMS kliknąć: Narzędzia (górne poziome menu narzędziowe w CMS) » Zdejmij blokady

I potwierdzić komunikat:

"Użytkownicy czasami zamykają przeglądarkę podczas edycji dokumentu, szablonu, snippeta lub parsera. W ten sposób pozostawiają edytowane pozycje zablokowane. Naciskając OK możesz zdjąć wszystkie aktualne blokady.Kontynuować?"

Następnie ponownie przeedytować żądany dokument.